Optimot. Consultes lingüístiques - Llengua catalana

canvi

1 1 m. [LC] Acció de canviar; l'efecte. Un canvi de decoració. Un canvi d'estat, de posició. Un canvi de direcció. Un canvi de govern. Un canvi de conducta. Un canvi de moda. El temps ha fet un canvi.
1 2 [EI] [TRG] canvi de marxes Mecanisme de certes màquines, especialment vehicles automòbils, que permet emprar en cada moment la potència més adequada.
1 3 [LC] [OP] canvi de rasant a) Punt d'intersecció de dues rasants corresponents a dos trossos de carretera de diferent inclinació, especialment quan un d'ells és ascendent i l'altre descendent segons un mateix sentit de marxa.
1 3 [LC] [OP] canvi de rasant b) Tros de carretera que conté un canvi de rasant.
1 4 [MD] canvi de vida Climateri.
1 5 [GL] canvi lateral de fàcies Variació lateral d'un caràcter litològic o paleontològic o d'una fàcies, en un conjunt d'estrats.
1 6 [QU] canvi químic Reacció química.
1 7 [LC] [MD] fer el canvi Una dona, tenir la primera menstruació.
1 8 [LC] fer un canvi de front Canviar bruscament d'opinió, de partit.
2 1 m. [FL] canvi estructural En ling. generativa, procés que converteix una descripció estructural en una altra de diferent en aplicar-li una regla.
2 2 [FL] canvi fonètic Modificació que experimenta un so o un mot en l'evolució d'una llengua per processos d'assimilació, de dissimilació, d'analogia, de metàtesi, etc.
2 3 [FL] canvi fonològic Alteració de les relacions sistemàtiques dels fonemes en el curs de l'evolució d'una llengua.
2 4 [FL] canvi funcional Canvi de categoria lèxica que experimenta un mot mitjançant recursos sintàctics.
2 5 [FL] canvi induït Canvi que es produeix en una llengua per influència d'una altra amb què ha entrat en contacte.
2 6 [FL] canvi lingüístic Conjunt de processos constants de transformació, de pèrdua i d'innovació dels elements fònics, morfològics, lèxics, etc., d'una llengua.
2 7 [FL] canvi qualitatiu Canvi de qualitat fonètica.
2 8 [FL] canvi semàntic Canvi que experimenta la significació d'un mot en l'evolució de la llengua per desplaçament de la relació entre el significant, el significat i el referent.
3 1 m. [LC] Acció de canviar una cosa que hom dona per una altra que hom rep. Hem fet un canvi amb en Joan: jo li he donat el meu gos i ell a mi la seva escopeta. Hi has guanyat, en el canvi! Perdre en el canvi. Fer canvi de llibres. Fer el canvi de presoners. Hi ha hagut un canvi de notes diplomàtiques. Un canvi de compliments.
3 2 m. [ECT] [LC] Acció de canviar valors, com ara moneda, bitllets, etc., per valors equivalents. Una casa de canvi. Fixar el preu del canvi.
3 3 [ECT] lliure canvi Comerç internacional lliure, sense traves per exportar o importar.
4 1 m. [LC] Allò que hom rep en canvi.
4 2 m. [LC] Diner que, pagat el preu de la cosa comprada, és retornat al comprador quan aquest ha lliurat una moneda, un bitllet, etc., superior a aquell preu.
4 3 [LC] tornar el canvi Tractar algú com ell ens ha tractat.
5 1 [LC] a canvi [o en canvi] loc. adv. En compensació. Tu li has donat la medalla: i ell, què t'ha donat a canvi?
5 2 [LC] a canvi de [o en canvi de] loc. prep. En compensació de. Ens ha ajudat a canvi d'un bon dinar.
5 3 [LC] en canvi loc. conj. No així sinó altrament, contràriament. Ella és simpàtica; en canvi, el marit no ho és gens.
Institut d'Estudis Catalans
Abreviacions